Martsipan

Mis see on?

Martsipan on peen ja, mis kõige tähtsam, tervislik mandlihõrgutis! Martsipani peamine eelis on selle maitsev maitse ja kõigi looduslike valitud mandlitele – martsipani põhikomponendile – omaste kasulike ainete säilitamine.

Martsipan (saksa martsipanist või itaalia marzapane’ist – nimi on tõenäoliselt antud Püha Marcuse auks, eesti martsipan) on elastse pastana valmistatud segu riivitud, pulbristatud mandlitest ja tuhksuhkrust. Tänu oma elastsusele kasutatakse segu mitmesuguste martsipanitoodete valmistamiseks (vormides või käsitsi) ilma liimimislisanditeta: maiustused, figuurid, martsipanist lilled ja puuviljad, kookide kaunistused, magustoidud ja palju muud. Modelleeritud tooted on värvitud söödavate värvidega või glasuuritud (šokolaad, suhkur, sidrun jne). Seda müüakse ja süüakse ka “puhta” martsipani kujul – ilma värvide ja glasuurita (martsipanimass, martsipanileib ilma glasuurita).

Milleks on martsipan parim maiustus?

Ideaalne Voolimiseks

Suurema suhkrusisaldusega (30 või 40%) martsipan on põhimõtteliselt söödav plastiliin. Lapsed armastavad enne maitse nautimist luua oma lemmik multifilmitegelase figuuri.

Parem kui paljud tainas

Kõrge mandlisisaldusega martsipani (premium martsipan) müüakse põhimõtteliselt valmis ahju ja teie kiirelt valmistatud magustoiduks külalistele või perele.

Erinevad maitsed

Me armastame maitsetega eksperimenteerida, nii et meie valikus on üle 8 erineva maitse, alates klassikalisematest, nagu esmaklassiline martsipan või pistaatsia martsipan, kuni julgemate maitseteni, nagu vaarikas, mustikas, soolakaramell ja apelsin.

Looduslikud koostisosad

Meie martsipanisse lisame ainult looduslikke koostisosi, nagu mandel, suhkrupulber ja maisisiirup. Maitsestatud martsipanid valmistatakse eranditult selliste toodete nagu tsitrusviljade koor, kuivatatud vaarikad ja purustatud pistaatsiapähklid, tõelistest purustatud osakestest.

Energiapomm

100 grammi martsipani sisaldab 479 kcal, mis annab kõigile energiat kiireks päevaks. Eelistage suurema mandlisisaldusega martsipani, kui soovite saada põhienergiat pigem rasvadest ja valkudest kui suhkrutest.

Pikk säilivusaeg

Korralikult pakendatud ja heades säilitustingimustes säilib klassikaline martsipan (40% mandlit) kuni ühe aasta. Head hoiutingimused on kuiv koht, kus on toatemperatuur.

Martsipani koostis

Martsipani tõe ja kvaliteedi mõõdupuuks on mandlite ja suhkru osakaal: mida suurem on mandlite osakaal, seda parem ja kallim on martsipan. Keskmiselt on mandlite sisaldus umbes 1/3 või 1/4 sõltuvalt tootest. Näiteks figuuride valmistamiseks on vaja rohkem suhkrut, et need oleksid tugevamad ja kestaksid kauem.

Suhkrupulber

Mandlid

Siirup

Kuidas seda tehakse?

Huvitavad faktid martsipani kohta

Hea aju aktiivsuse jaoks

Martsipan stimuleerib mandlite (letsitiini allikas) sisalduse tõttu närvirakkude aktiivsust, mis tähendab, et seda soovitatakse kui "energiapommi" rasket tööd tegevatele inimestele, samuti kooliõpilastele ja üliõpilastele eksamite eelõhtul. Martsipan annab teile muidugi energiat, ilma et see kahjustaks keha nagu mõned kaasaegsed "energia". Ainus asi, mida tuleb meeles pidada, on see, et kui kasutate martsipani väga suures koguses, võib see teie figuuri kahjustada.

Asendamatu ravim

Keskajal müüsid martsipani apteekrid. Nad soovitasid seda ravimina kehaliste ja vaimsete häirete raviks. Apteegid kasutasid ravimi jaoks ka spetsiaalset ladinakeelset nimetust Marci panis. Tollal oli martsipan gurmee-roog, mis oli kättesaadav ainult rikastele.

Tõeliselt kuninglik roa

Venemaal on martsipan tuntud Anderseni, Hoffmanni ja vendade Grimmide muinasjuttudest, kus see sümboliseerib laste õnne ja maagiat. Tsaaririigi ajal toodeti martsipani rohkem kui sada aastat. Ainult väga jõukad inimesed võisid endale lubada haruldast gurmee-hõrgutist. Sellist kingitust ei olnud häbiväärne esitada keisrile endale.

Lääne kultuuri maitse

Nõukogude Liidus toodeti martsipani "läänemeelses" Eestis, mis oli riigi näituseks. Tänaseni toodab Kalevi tehas, mis täna kuulub Taani pealinnale, NSV Liidus sündinutele tuntud Kalevi kaubamärgiga šokolaadi martsipaniga, samuti martsipani šokolaadis ja muid selle sisuga tooteid.

Üksikasjad on olulised

Vanast hansalinnast Lübeckist (Saksamaa) pärit kondiitrite sõnul teavad nad peaaegu kahesaja retsepti: martsipan apelsinidega, ananassiga, rummiga. Tõelised martsipani tundjad teavad, et see maiuspala valmistatakse üsna keerulise retsepti järgi ja sisaldab ideaalis vähemalt 28-33% mandleid. Mandel ise peaks samuti olema eriline, kõik üksikasjad on olulised: pähkli sort, maitse, niiskus ja koristusaeg.

Igaüks tahab olla kangelane

Martsipani valmistatakse ka teistest pähklitest - india või maapähklitest. Tootmine on odavam, kuid tegelikult ei keera sellise toote nimetamine martsipaniks keelt, sest tõeline martsipan koosneb ainult suhkrust ja mandlitest.

Previous
Next

Kus, kuidas ja kes leiutas martsipani?

Ühe legendi kohaselt leiutati martsipan Itaalias suure saagipuuduse aastal, kui mandlid osutusid ainsaks tooteks, mis kõik raskused üle elas. Just siis hakkasid vilunud itaallased sellest leiba, pitsaid ja magusat martsipani valmistama. Prantslased omakorda väidavad, et nemad olid need, kes leiutasid martsipani. Ja kuidas on siis sakslastega, kellel on oma martsipani pealinn – endine hansalinn Lübeck (Tallinn oli muide samuti hansalinn)? Lõppude lõpuks on nad juba sajandeid valmistanud kõige maitsvamat ja kvaliteetsemat martsipanimassi (vana salajase retsepti järgi!), mida kasutavad kondiitrid üle kogu Euroopa! Ja sõna ise pärineb tõenäoliselt saksa keelest …

Ja muidugi on Eestil oma legend martsipani päritolust, mis sai laialdaselt tuntuks tänu imelise eesti kirjaniku Jaan Krossi tööle.

Teie ostukorvi