Martsipan on hõrk mandlihõrgutis, mis ei hiilga mitte ainult oma suurepärase maitsega, vaid ka oma tervislike omadustega. See hõrgutis on valmistatud lihtsalt purustatud mandlitest, mis tagab, et kõik mandlitele omased kasulikud ained on säilinud.
Sõna „martsipan“ tuleneb saksa sõnast „Marzipan“ või itaalia sõnast „marzapane“. Arvatakse, et see nimi anti Püha Marcuse auks. Eestis ongi martsipan tuntud kui „martsipan“.
Martsipani valmistatakse, segades riivitud ja pulbristatud mandleid tuhksuhkruga, et saada elastne pasta. Seda pastat saab kasutada mitmesuguste toodete, näiteks loomade, lillede, puuviljade valmistamiseks ja kookide kaunistamiseks. Kujukeste osade omavaheliseks kokku liitmiseks ei ole vaja mingeid toiduliime. Tooteid saab värvida toiduvärvidega või glasuurida šokolaadi, suhkru, sidruni või muude ainetega. Martsipani võib tarbida ka puhtal kujul, ilma värvide ja glasuurita, seda martsipanivormi tuntakse martsipanimassina või martsipanileivana.
Suurema suhkrusisaldusega (30 või 40%) martsipan on nagu söödav plastiliin. Lapsed armastavad enne maitse nautimist luua oma lemmik multifilmitegelase kujuke.
Kõrge mandlisisaldusega martsipan (premium martsipan) on valmis ahju panemiseks. Kiire magustoidu variant õhtusöögiks.
Me armastame maitsetega eksperimenteerida! Meie valikus on üle 8 erineva maitse, alates klassikalisest (40%) ja pistaatsiast kuni julgemate valikuteni, nagu vaarikas, mustikas, soolakaramell, apelsin jm.
Meie lisame martsipani sisse ainult looduslikke koostisosi, nagu mandel, tuhksuhkur ja suhkrusiirup. Maitsestatud martsipanid valmistatakse eranditult naturaalsete toiduainete nagu tsitrusviljade koor, kuivatatud vaarikad ja purustatud pistaatsiapähklid lisamisega.
100 grammi martsipani sisaldab energiat 479 kcal, mis annab jõudu sündmusterohkeks päevaks. Eelistage suurema mandlisisaldusega martsipani, kui soovite saada põhienergiat rasvadest ja valkudest mitte süsivesikutest!
Korralikult pakendatud ja heades säilitustingimustes säilib klassikaline martsipan (40%) kuni ühe aasta. Head hoiutingimused on kuivas toatemperatuuriga kohas.
Martsipani ehtsuse ja paremuse määrab selle valmistamisel kasutatud mandlite ja suhkru koguse suhe. Üldiselt, mida suurem on mandlite osakaal, seda parem ja kallim on martsipan. Tavaliselt on mandlite sisaldus umbes 1/3 kuni 1/4, sõltuvalt konkreetsest tootest. Kujude valmistamiseks on vaja suuremat kogust suhkrut, et need oleksid tugevamad ja ning säiliksid pikaajaliselt.
Suhkrupulber
Mandlid
Siirup
Martsipan stimuleerib mandlite (letsitiini allikas) sisalduse tõttu närvirakkude aktiivsust, mis tähendab, et seda soovitatakse kui „energiapommi“ rasket tööd tegevatele inimestele, samuti kooliõpilastele ja üliõpilastele eksamite eelõhtul. Martsipan annab teile naturaalset energiat, ilma et see kahjustaks keha nagu mõned energiajoogid. Ainus, mida tuleb meeles pidada, on see, et kui kasutate martsipani aju dopingu eesmärgil tihti ja suures koguses, võib see teie välimust kahjustada (kaloreid on martsipanis piisavalt).
Keskajal müüsid martsipani apteekrid. Nad soovitasid seda ravimina kehaliste ja vaimsete häirete raviks. Apteegid kasutasid ravimi jaoks ka spetsiaalset ladinakeelset nimetust Marci panis. Tollal oli martsipan ainult rikastele kättesaadav gurmee-roog.
Venemaal on martsipan tuntud Anderseni, Hoffmanni ja vendade Grimmide muinasjuttudest, kus see sümboliseerib laste õnne ja maagiat. Tsaaririigi ajal toodeti martsipani rohkem kui sada aastat. Ainult väga jõukad inimesed võisid endale lubada haruldast gurmee-hõrgutist. Sellist kingitust ei olnud häbiväärne viia keisrile endale.
Nõukogude Liidus toodeti martsipani „läänemeelses“ Eestis, mis oli riigi n-ö tunnusmärk. Tänaseni toodab Kalevi tehas, mis praegu kuulub Taani pealinnale, nõukogude ajal sündinutele tuntud Kalevi kaubamärgiga martsipani šokolaadis ja muid selle sisuga tooteid.
Vanast hansalinnast Lübeckist (Saksamaa) pärit kondiitrite sõnul on teada peaaegu kakssada retsepti: martsipan apelsinidega, ananassiga, rummiga. Tõelised martsipani tundjad teavad, et seda maiuspala valmistatakse üsna keerulise retsepti järgi ja sisaldab ideaalis vähemalt 28–33% mandleid. Mandel ise peaks samuti olema eriline, olulised on kõik üksikasjad: pähkli sort, maitse, niiskus ja koristusaeg.
Martsipani valmistatakse ka teistest pähklitest – india või maapähklitest. Tootmine on odavam, kuid tegelikult ei tohiks sellist toodet martsipaniks nimetada, sest tõeline martsipan koosneb mandlitest.
Ühe legendi kohaselt leiutati martsipan Itaalias suure ikalduse aastal, kui mandlid osutusid ainsaks viljaks, mis kõik raskused üle elas. Just siis hakkasid vilunud itaallased sellest leiba, pitsasid ja magusat martsipani valmistama. Prantslased omakorda väidavad, et nemad olid need, kes leiutasid martsipani.
Ja kuidas on siis sakslastega, kellel on oma martsipani pealinn – endine hansalinn Lübeck (Tallinn oli muide samuti hansalinn)? Lõppude lõpuks on nad juba sajandeid valmistanud kõige maitsvamat ja kvaliteetsemat martsipanimassi (vana salajase retsepti järgi!), mida kasutavad kondiitrid üle kogu Euroopa! Ja sõna ise pärineb tõenäoliselt saksa keelest …
Ja muidugi on Eestil oma legend martsipani päritolu kohta, mis sai laialdaselt tuntuks tänu imelise eesti kirjaniku Jaan Krossi loole.
Registreeru kui soovite saada viimaseid uuendusi ja pakkumisi.
Tallinn, Eesti
E-post: info@martsipan.ee
Telefon: +372 5553 2626
Galerii on vanal aadressil suletud. Me teavitame teid, kui me avame selle uuel aadressil. Praegu saate tellida meie tooteid internetipoest või osta neid Tallinna ja Tartu Kaubamajast , saata meile eritellimusi ja tellida väljasõidutunde.
Copyright © 2024 Marzipan Gallery – Kõik õigused kaitstudMade by DIGIELU