Šokolaadi ajalugu

Šokolaadi ajaloost
Kord tänapäevase Mehhiko territooriumil, mis kunagi kuulus Maya tsivilisatsioonile, elas üks valitseja. Tema nimi oli Quetzalcoatl ehk Tiivuline Madu (tuntud ka Sulgedega Kaetud Mao nime all). Meie ajastu 10. sajandil valitses ta tolteekide rahvast oma muinasjutuliselt rikkast linnast. Quetzalcoatl ei olnud lihtsalt valitseja, vaid ka Paradiisi Aednik. Just paradiisist tõi ta kakaopuu, mistõttu inimesed kuulutasid ta jumalaks. Ameerika aborigeenid pidasid kakaopuud jumalate puuks, sest see andis neile süüa ja juua. Koorest tegid nad lusikaid ja nõusid, korve, võrke ja nööre ning katsid oma maju selle imelise puu lehtedega.

Valitseja oli väga rikas, kuid ihkas surematust. Ta läks jumal Tezcatlipoca juurde sobiva nõiasõna järele, aga tige võlur valmistas nõiajoogi, mis tegi valitseja pea uimaseks. Quetzalcoatl jooksis jõekaldale, istus madudest tehtud parvele ja kuulutas: „Ma naasen pilliroo aastal, et saada tagasi oma jõud!“

Asteegid, kes asendasid tolteeke, ei unustanud jumal-aednikku, kes kinkis neile kakaopuu. Nad leiutasid joogi, mis sai nimeks „tšokolatl“ (otsetõlkes „hapu vesi“) – see oli kuivatud ja röstitud kakaoubadest valmistatud šokolaad. Asteekide viimane valitseja Moctezuma II-le meeldis see jook ning ta jõi seda üksnes kuldkarikast. Ta varus kakaoubasid väga suures koguses. Tol ajal kasutati ubasid ka rahadena: ori maksis 100 uba, aga 10 oa eest võis osta ühe „armastuse öö“.

Ning saabus pilliroo aasta – 1519. Taevasse tekkis komeet, toimus tugev maavärin. Targad ennustasid, et Quetzalcoatl tuleb tagasi 21. aprillil. Just sel ajal astus Ameerika maale hispaania konkistadoor Hernán Cortés. Tema sõduritel olid sulgedega kiivrid, nende lahinguvarustus säras maosoomuse moodi. Moctezuma II uskus, et Sulgedega Kaetud Madu naasis: tervitas Cortés’t suurte auavaldustega, pakkus talle šokolaadi ja „tagastas“ temale kunagi kuulunud impeeriumi. Aga kui ta oma veast aru sai – oli liiga hilja.

Cortés’ele eriti ei meeldinud külm hapujook, aga ta märkas, et see kustutab hästi janu ja värskendab. Cortés saavutas selle, et seda taime hakati kasvatama, ning asutas esimese Hispaaniale kuuluva kakaoistanduse Haiti saarel. Hispaanlased valmistasid šokolaadi kuuma veega, lisasid suhkrut, vanilli, kaneeli ja nelki. Just sellisel kujul šokolaad levis üle Euroopa ja sai kogu tsiviliseeritud maailma tunnustuse.