Huvitavat martsipanist


Tänu mandli (letsitiini allikas) sisaldusele soodustab martsipan närvirakkude tegevust ning seetõttu sobib „energiapommiks“ inimestele, kes teevad pingelist tööd, koolilastele ja üliõpilastele enne eksameid. Kahtlemata annab see Teile lisaenergiat mitte kahjustades organismi nagu mõned kaasaegsed „energiajoogid“. Ainus, mida tuleb meeles pidada, – kui tarvitada martsipani väga suurtes kogustes, võib see kahjulik olla Teie figuurile.


Keskajal müüdi martsipani apteekides. Ravimit soovitati nii ihu- kui ka hingehädade vastu. Apteekides oli kasutusel ka spetsiaalne ladinakeelne nimetus Marci panis. Tol ajal martsipan oli väga kallis maiustus-ravim, mida said nautida üksnes rikkad.


Venemaal tuntakse martsipani Anderseni, Hoffmanni ja vendade Grimm muinasjuttude järgi, kus see sümboliseerib lasteõnne ja lummust. „Tsaari ajal“ toodeti martsipani enam kui saja aasta vältel. Haruldast hõrgutist nautisid vaid väga jõukad. Martsipan sobis kingituseks isegi imperaatorile. Tõeline kuningaroog!


Nõukogude Liidus toodeti martsipani „läänelikus“ Eestis, mis oli sotsialistliku suurriigi vaateaknaks. Tänapäevani toodab nüüd taani kapitalile kuuluv Kalevi vabrik martsipaniga šokolaadikompvekke „Kalev“, mida mäletavad mitmed NSVLis sündinud inimesed oma lapsepõlvest, ning samuti martsipani šokolaadis ja muid martsipaniga tooteid.


Vana Hansa linna Lübecki (Saksamaa) kondiitrite sõnul teavad nemad ca kakssada martsipani valmistamise retsepti: apelsini, ananasside ja rummiga martsipan ja palju muid. Tõelised martsipani hindajad teavad, et maiustust toodetakse üsna keerulisel retseptuuril ning ideaalis sisaldab see vähemalt 28–33% mandleid. Mandel ise peab olema eriline, kõige tähtsamateks detailideks on: mandlite sort, maitse, niiskuse tase ja korjamise aeg.


Martsipani valmistatakse ka kasutades muid pähkleid – india või maapähkleid. Tootmine on odavam, kuid tegelikult ei tohiks sellist toodet nimetada martsipaniks, sest ehtne martsipan koosneb üksnes suhkrust ja mandlist.